06 51 07 25 82 berkhout994@gmail.com

Biografie

Frans Berkhout (Denekamp 1949) ontving zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beelden de Kunsten in Den Haag en is sinds 1975 werkzaam als beeldend kunstenaar.

Hij had eerder exposities in Delft, Den Haag, IJlst, Joure, Workum, Leeuwarden, Hindeloopen en Sneek.

Frans Berkhout is in zijn aquarellen bezig met het oproepen van ruimte. Het materiaal aquarel leent zich bij uitstek voor om deze ruimte, die vaak teer is maar ook robuuste afwisselingen kent, treffend neer te zetten. De werken zijn ruim en licht opgezet met transparante kleuren die weinig detail lijken te geven maar op afstand een samenvloeiing laten zien die prachtige en heldere beelden laten zien.

De vlot maar toch zeer zorgvuldig uitgewerkte werken ademen de rust uit waarin een evenwichtige compositie en het gebruik van voornamelijk zachte kleuren een knap uitgewerkte sfeer oproepen.

De landschappen, vaak met een lage horizon, keren steeds terug in zowel de aquarellen als de olieverven van Frans Berkhout. De aquarellen worden altijd buiten, ter plekke, vervaardigd. Zo is de snelheid waarmee met het medium aquarel gewerkt wordt van belang voor het verrassende en spontane in de werken en brengt met zich mee dat het moment, het licht en zelfs de temperatuur invloed heeft op het resultaat.

Deze directe werkwijze is duidelijk terug te vinden in de aquarellen van Frans Berkhout.

De olieverven zijn zwaarder en robuuster. Los geschilderd en met een andere teerheid dan de aquarellen.

Ook in de olieverven blijft Berkhout het landschap trouw. Hij laat dat zien in al zijn subtiele verscheidenheid: soms fris en helder, dan weer afgewisseld door een meer sober kleurgebruik.Vooral luchten en water zijn voor Frans Berkhout geliefde onderwerpen waarin de bewondering voor de natuur tot uitdrukking komt.

De schilderwijze is soms impressionistisch, soms expressionistisch… Losse penseelstreken en aan de andere kant weinig felle uitschieters.

De uitbundigheid zit meer verborgen onder het oppervlak van de geschilderde elementen. Duidelijk en toch ook weer niet. Deze afwisseling zorgt voor een spanning die zo kenmerkend is in de werken van Frans Berkhout.